Maak de inktvisjes goed schoon door de kop voorzichtig uit het
staartgedeelte te trekken.
Snijd de tentakels dicht onder de kop af en bewaar die.
Gooi de inktblaas en de kop weg en spoel de lichaamszakken
grondig schoon.
Laat het vel zitten.
Rasp de ui fijn.
Snijd de ontvelde en ontpitte tomaten in stukjes.
Fruit de ui en de knoflook in de olijfolie.
Voeg zout, peper en paprikapoeder toe, doe de rijst erbij en
bak die even mee.
Voeg dan het water en de helft van de tomaten toe en laat de
rijst op laag vuur in ± 20 minuten gaar worden.
Doe de kleingesneden inktvistentakels en de peterselie erbij
en laat nog 15 minuten stoven.
Laat de massa dan afkoelen alvorens de inktvisjes ermee te
vullen.
De inktvisjes moeten beslist niet te vol worden, aangezien de
vis krimpt en dan zou kunnen barsten.
Zet de opening vast met een cocktailprikker.
Verhit weer wat olijfolie en voeg de rest van de tomaten, de
laurier, zout en peper toe.
Laat de tomaten zacht worden en leg dan de gevulde inktvisjes
in de saus.
Laat de vis op laag vuur in 30-40 minuten gaar worden,
afhankelijk van de grootte van de visjes.
De overgebleven rijstvulling vormt een uitstekend bijgerecht,
samen met bijvoorbeeld een gemengde salade met een dressing
van olijfolie en wijnazijn.
Bij dit proteïnerijke en ietwat zware visgerecht smaakt
een ijskoude vinho verde natuurlijk uitstekend. Hoewel veel
Portugezen nu eenmaal zweren bij vinho tinto (rode wijn), of
het nu bij vlees of vis is.
Zonder kaas | Met kaas | Met bier | Kip met pesto | Vis zonder knoflook | Rundvlees met wijn | Vegetarisch met noten en kaas | Kip zonder knoflook |